Zonnepanelen op oud dak: aandachtspunten en advies

Het installeren van zonnepanelen op een oud dak kan een uitdagende taak zijn. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de staat van het dak, de oriëntatie van het dak en eventuele schaduwval van omliggende gebouwen of bomen.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten en geven we advies voor het installeren van zonnepanelen op een oud dak.

Gratis advies en offertes op maat

Kan ik zonnepanelen plaatsen op een oud dak?

In veel gevallen is het mogelijk om zonnepanelen te installeren op een oud dak. Er zijn een aantal factoren die bepalen of dit mogelijk is en hoeveel opbrengst je kan verwachten. De staat en de oriëntatie van het dak moeten gecontroleerd worden.

Waarop letten?

Als je overweegt om zonnepanelen te installeren op een oud dak, is het belangrijk om eerst de staat van het dak te beoordelen.

Als het dak in slechte staat verkeert, moet je het mogelijk eerst repareren of vervangen voordat je zonnepanelen kunt installeren. Zorg er ook voor dat het dak stevig genoeg is om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen.

Daarnaast is de oriëntatie van het dak belangrijk voor de optimale werking van de zonnepanelen. Het is het beste als de panelen naar het zuiden zijn gericht en geen schaduw ontvangen van omliggende gebouwen of bomen.

Als het dak niet naar het zuiden is gericht of als er veel schaduwval is, kan de opbrengst van de zonnepanelen lager uitvallen dan verwacht.

Verder moet je rekening houden met het type zonnepanelen dat je wilt installeren. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Het is belangrijk om het juiste type te kiezen om de optimale opbrengst te realiseren.

zonnepanelen op een oud dak

Hoe kan ik weten als mijn oud dak geschikt is voor zonnepanelen?

Om te weten of jouw dak van je oude woning geschikt is voor zonnepanelen, is het aan te raden om een dakscan te laten uitvoeren door een professional.

Tijdens een dakscan wordt het dak geïnspecteerd op verschillende factoren zoals de staat van het dak, de draagkracht, de oriëntatie, en de aanwezigheid van schaduw.

De inspecteur zal controleren of het dak voldoende draagkracht heeft om het extra gewicht van de zonnepanelen te kunnen dragen. Als dat niet het geval is, kan het nodig zijn om het dak te versterken voordat de zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden.

Daarnaast zal de inspecteur de oriëntatie van het dak controleren. Zonnepanelen werken het beste als ze op een zuidelijk dak liggen en geen schaduw van omliggende gebouwen of bomen ontvangen.

Als het dak niet naar het zuiden is gericht of er is veel schaduwval, kan de opbrengst van de zonnepanelen lager uitvallen dan verwacht.

Kortom, het laten uitvoeren van een dakscan door een professional is de beste manier om erachter te komen of jouw oud dak geschikt is voor zonnepanelen en wat de beste opties zijn voor jouw situatie.

Meer info en advies nodig?

Wat doen bij ongeschikte dak?

Een ongeschikt dak voor zonnepanelen kan er op verschillende manieren uitzien. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Als het dak in slechte staat verkeert, kan het nodig zijn om het dak eerst te repareren of te vervangen voordat de zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd. Dit is nodig omdat het dak stevig genoeg moet zijn om het extra gewicht van de zonnepanelen te kunnen dragen.

Zonnepanelen wegen gemiddeld tussen de 15 en 25 kilogram per paneel. Als het dak niet voldoende draagkracht heeft om het extra gewicht van de panelen te kunnen dragen, dan zal het dak moeten worden versterkt of vervangen voordat de zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd.

De panelen werken het beste wanneer ze naar het zuiden gericht zijn en geen schaduw van omliggende gebouwen of bomen ontvangen.

Als jouw dak ongeschikt is voor zonnepanelen, dan zijn er verschillende opties die je kunt overwegen:

  • Het laten uitvoeren van reparaties of vervanging van het dak om de draagkracht te verhogen.
  • Het versterken van het dak om de draagkracht te verhogen.
  • Het overwegen van alternatieve energieoplossingen zoals windenergie.

Het is altijd aan te raden om een professionele installateur te raadplegen om te bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en wat de beste opties zijn voor jouw situatie.

oud dak

Welke factoren bepalen of een dak geschikt is voor zonnepanelen?

Als je op een oud dak zonnepanelen wil installeren dan moet je op een paar factoren letten.

Factor 1. Type dak

Niet alle daken van woningen zijn geschikt voor zonnepanelen. Over het algemeen zijn platte of licht hellende daken het meest geschikt voor zonnepanelen. Een sterk hellend dak kan een probleem vormen voor de installatie van zonnepanelen.

De opbrengst van de panelen wordt beïnvloed door de hellingsgraad van het dak. Daarom zal een professionele installateur altijd proberen om de juiste hellingshoek te vinden voor een optimaal rendement.

Op een plat dak wordt de montage gedaan onder een ideale hellingshoek van 15°. Bij een schuin dak wordt de helling van het dak gevolgd, soms zelfs tot 60°.

Op zoek naar een installateur?

Factor 2. Dakbedekking

Het type dakbedekking is een belangrijke factor bij het bepalen of een dak geschikt is voor zonnepanelen. De meeste dakbedekkingen zijn geschikt voor zonnepanelen, maar sommige zijn beter dan andere. Dakbedekkingen zoals dakpannen, bitumen en EPDM zijn bijvoorbeeld goed geschikt voor zonnepanelen.

Factor 3. Oriëntatie

De oriëntatie van het dak is van groot belang bij het bepalen van de geschiktheid voor zonnepanelen. De ideale oriëntatie voor zonnepanelen is het zuiden.

Als het dak niet naar het zuiden gericht is, kan de opbrengst van de zonnepanelen lager zijn dan verwacht. Als het dak naar het oosten of westen gericht is, kan de opbrengst van de zonnepanelen ook nog steeds goed zijn, maar zal deze minder zijn.

Factor 4. Dakoppervlakte

De beschikbare dakoppervlakte is een andere belangrijke factor bij het bepalen of een dak geschikt is voor zonnepanelen. Hoe groter het dakoppervlak, hoe meer zonnepanelen er geïnstalleerd kunnen worden en hoe hoger de opbrengst zal zijn.

Factor 5. Dakmateriaal

Het materiaal van het dak speelt ook een rol bij het bepalen van de geschiktheid voor zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen bijna op elk materiaal worden geplaatst, zoals dakpannen, staal, bitumen of EPDM.

Wel is het belangrijk om te controleren of het dakmateriaal sterk genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te kunnen dragen.

Factor 6. Obstakels

Tenslotte kunnen obstakels zoals bomen, hoge gebouwen of schoorstenen in de buurt van het dak ook een negatieve invloed hebben op de geschiktheid voor zonnepanelen. Deze obstakels kunnen schaduw veroorzaken waardoor de opbrengst van de zonnepanelen lager zal zijn.

Zonnepanelen: Alles wat je moet weten in 2024

Zonnepanelen zijn niet alleen geschikt voor oude daken; je hebt een brede keuze aan mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen op daken bedekt met leistenen, riet, zink, staal of zelfs een groendak. Wil je iets anders? Overweeg dan zonnedakpannen, of de installatie van zonnepanelen op een dakkapel. Maar hoe zit het met daken die asbest bevatten? In dat geval is het plaatsen van zonnepanelen niet toegestaan. Het is essentieel om eerst het asbest op een professionele wijze te laten behandelen of verwijderen.

Wil je advies op maat ontvangen? Raadpleeg installateurs in je regio

Het aanvragen van gratis en vrijblijvende offertes en advies over zonnepanelen op een oud dak kan een geweldige manier zijn om jezelf nog beter te informeren en prijzen te vergelijken.

Het vergelijken van verschillende installateurs kan lonend zijn en je kunt zelfs de beste oplossing voor jouw situatie vinden. Het is belangrijk om te benadrukken dat een erkende specialist de meerwaarde kan bieden van hun kennis en ervaring, wat kan bijdragen aan een succesvolle installatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.