Hoger risico op brand door zonnepanelen?

Nu steeds meer woningen over zonnepanelen beschikken, lijkt ook het aantal incidenten met brand door zulke installaties steeds vaker voor te komen. Maar vormen zonnepaneelinstallaties werkelijk een groot brandgevaar? En hoe ontstaat brand door zonnepanelen precies?

In dit artikel ontdek je hoe groot het risico op brand door je zonnepanelen precies is, wat de grootste risicofactoren zijn, en welke zonnepanelen je beter niet laat installeren. Onderaan dit artikel vind je een handig overzicht met tips waarmee jij brandgevaar volledig kunt uitsluiten. Zo slaap jij binnenkort misschien op twee oren onder een dak met correct en veilig aangesloten zonnepanelen!

Gratis advies op maat

Risico: hoe groot is de kans op brand door je zonnepanelen?

Steeds meer mensen laten zonnepanelen installeren op het dak van hun woning. In België zou zo’n 1 op de 9 gezinswoningen al voorzien zijn van een zonnepaneelinstallatie. Maar zijn die installaties wel veilig?

In Nederland wees onderzoek uit dat zo’n 0,014 procent van de zonnepanelen op een bepaald moment brand vatte. De kans op brand door zonnepanelen is dus erg klein, maar niet onbestaande. 

Schade brand zonnepanelen

Gevaren en oorzaak: hoe ontstaat brand door zonnepanelen?

Een zonnepaneel is eigenlijk niets minder dan een (kleine) elektriciteitscentrale. Overdag wekken de panelen voortdurend energie op.

Bij gevolg staan de zonnepanelen continu onder hoge spanning. Werden de zonnepanelen niet correct geïnstalleerd? Dan bestaat de kans dat ze vuur vatten.

Wie zich ongemakkelijk voelt bij die (geringe) kans op brand, kan op twee oren slapen. Het is ondertussen goed bekend hoe brand door zonnepanelen ontstaat. Verder in dit artikel vind je zelfs een volledig overzicht met veiligheidsmaatregelen.

Risicofactoren: hoe komt het dat zonnepanelen in brand vliegen?

Waardoor ontstaan de meeste branden?

1. Incorrecte installatie en fout aangesloten connectoren

Oorzaak nummer 1 van brand door zonnepanelen is een fout in de plaatsing of aansluiting van de zonnepanelen. De grote spanning kan bijvoorbeeld vrijkomen wanneer de zonnepanelen niet correct geïsoleerd zijn, of wanneer een contact niet goed werd aangesloten.

De zonnepanelen verhitten, en veroorzaken brand in de houten draagconstructie of de ontvlambare dakfolie.

Zo’n 80 tot wel 99 procent van de zonnepaneelbranden zijn echter het resultaat van slecht aangesloten connectoren. De connectoren verbinden de zonnepanelen met de kabels die de opgewekte stroom naar je woning voeren.

Vind een zonnepanelenexpert in jouw regio

2. Defecte cellen

Een defecte zonnecel kan tot oververhitting leiden, waardoor het dak vlam kan vatten.

3. Oververhitting van de omvormer

Ook een slecht geïnstalleerde of verkeerd aangesloten omvormer kan oververhit raken. Omdat de omvormer in huis wordt geplaatst, kan de brand binnenshuis beginnen.

4. Mini bliksem of vlamboog

Zonnepanelen produceren gelijkstroom, die pas in de omvormer omgezet wordt in wisselstroom. Gelijkstroom kan moeilijk geremd worden als die door de kabels beweegt.

Het verbreken van de kring zorgt ervoor dat de elektronen omhoog vliegen, waardoor een vlamboog of mini bliksem kan ontstaan. Zo’n vlamboog is ontzettend heet, en kan brandbare materialen doen ontvlammen.

5. Gebrek aan ventilatie

Achter de zonnepanelen moet voldoende ventilatie mogelijk zijn. Zonnepanelen kunnen best heet worden, en kunnen zonder de nodige verluchting niet afkoelen.

Gebrekkige ventilatie en oververhitting van de zonnepanelen kunnen resulteren in brand op het dak. Ook de omvormer moet voldoende geventileerd worden om oververhitting te vermijden.

zonnepanelen berekenen

Welke panelen vliegen het vaakst in brand?

Een slecht aangesloten of verkeerd gemonteerd zonnepaneel is altijd een potentieel gevaar. Maar zijn bepaalde types zonnepanelen vatbaarder voor brand dan andere?

Een analyse van de brandgevallen van de afgelopen jaren wees uit dat een bepaald soort zonnepaneel het grootste brandrisico met zich mee brengt.

Het gaat om de zogenaamde in-daksystemen. Die indaksystemen bestaan uit zonnepanelen die tegelijk als dakbedekking werken. De panelen zijn dus verwerkt in het dak.

In Nederland zou 1 op de 3 branden bij zonnepanelen zich voordoen bij in-dak zonnepanelen, volgens experts ging het zelfs om 80 tot 90 procent van de voorvallen. Bij zulke installaties ontbreekt een brandwerende laag, die normaal tussen de zonnepanelen en de dakbedekking en/of -isolatie ligt.

Een vlamboog zal bij gevolg meteen de dakisolatie raken, waardoor brand kan ontstaan.

Meer weten?

Veiligheid: hoe voorkom je brand?

Nu je weet hoe brand door zonnepanelen kan ontstaan, wil je natuurlijk ook weten hoe je brand voorkomt. Met deze tips vermijd je woningbranden door je zonnepanelen en de rest van de installatie.

1. Ga niet zelf aan de slag met zonnepanelen

Wellicht de belangrijkste tip: zonnepanelen zelf installeren is geen goed idee. Om de juiste montage en aansluiting te garanderen, doe je beroep op een professional.

Het leeuwendeel van de branden ontstaat bij slecht geïnstalleerde zonnepaneelinstallaties. De eenvoudigste manier om brand te vermijden, is dan ook het inschakelen van een ervaren installateur.

Tip: Met een expert werken is niet enkel veiliger. Een ervaren installateur garandeert ook dat je zonnepanelen optimaal renderen.

2. Vind de juiste installateur

Het is dus van groot belang dat je een zonnepaneelinstallatie door de juiste professional laat installeren. Maar hoe weet je zeker dat je de juiste installateur voor hebt? Let op deze punten:

  • De installateur hanteert een realistisch tarief. Ga niet meteen voor de goedkoopste aanbieder.
  • De installateur voert de werken zelf uit. Sommige installateurs schakelen dakwerkers in om de zonnepanelen te plaatsen, en kruipen zelf niet het dak op. Een gewone dakwerker beschikt echter niet over de nodige expertise om een zonnepaneelinstallatie correct te monteren en aan te sluiten. Een echte pro? Die kruipt zelf het dak op en overziet het volledige project.
  • Check de keurmerken en certificaten van de installateur.
  • Gebruik het formulier onderaan deze pagina om gratis en vrijblijvend in contact te komen met betrouwbare zonnepaneelinstallateurs.

Veiligheid eerst! Contacteer een erkend installateur

3. Sluit een onderhoudscontract af of voorzie een jaarlijkse inspectie

Na de installatie is het belangrijk dat de zonnepanelen regelmatig nagekeken worden. Zo kan een defecte zonnecel bijvoorbeeld op tijd opgespoord en vervangen worden. Ook de aansluitingen, leidingen, omvormer en een eventuele thuisbatterij worden grondig geïnspecteerd.

Met een onderhoudscontract houdt de installateur of leverancier zelf bij wanneer het tijd is voor de jaarlijkse controle, én kun je flink besparen op de onderhoudskosten.

4. Keuring door onafhankelijk inspectiebedrijf

Wil je zeker weten dat je zonnepanelen echt veilig zijn? Laat ze dan meteen na de installatie nakijken door een onafhankelijk bedrijf. Het is verstandig om die keuring om de 3 jaar te laten uitvoeren.

5. Check de brandbaarheid van je zonnepanelen

Alle verkrijgbare zonnepanelen moeten uitvoerig worden getest op brandveiligheid. Toch zijn er verschillen in de mate waarin zonnepanelen brandwerend zijn. Een zonnepaneel met brandklasse A is het meest brandwerend, een zonnepaneel met brandklasse C scoort het slechtst op brandveiligheid.

6. Kies voor brandveilige dakisolatie

Ontvlambare dakisolatieen zonnepanelen zijn geen goede combinatie. Je plaatst zonnepanelen dus best op een dak dat met brandveilige materialen geïsoleerd werd, zoals glas- of steenwol.

7. Kies niet voor een in-dakzonnepaneel

In-daksystemen zijn, zoals gezegd, de meest risicovolle zonnepaneelinstallaties. Laat je toch een in-dakinstallatie plaatsen? Verzeker dan dat de zonnepanelen niet in contact kunnen komen met ontvlambaar isolatiemateriaal.

8. Houd het bij een enkel systeem

Gebruik bij voorkeur contrastekkers en connectoren van eenzelfde merk. Producten van verschillende merken combineren kan leiden tot vlambogen, oververhitting en overgangsweerstand. 

9. De omvormer moet voldoende ruimte krijgen

Een omvormer werkt hard, en kan daarom vrij heet worden. Materialen rond de omvormer zetten is dus uit den boze. Laat voldoende ruimte vrij rond de omvormer, en zorg ervoor dat die voldoende verlucht wordt.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

10. Laat een elektricien je zonnepanelen aansluiten op de meterkast

Ook het aansluiten van de zonnepanelen op je meterkast neem je beter niet voor je eigen rekening. De elektricien voorziet een nieuwe groep en een aparte aardlekschakelaar voor het systeem. Hij of zij voert ook een test uit om te verzekeren dat het systeem niet te veel spanning op je elektriciteitsnet zet.

zonne-energie

11. Tips: dit kun je zelf doen

De brandveiligheid zit grotendeel in de kwaliteit van je systeem. Toch zijn er enkele zaken waarmee je zelf de veiligheid van je zonnepanelen kunt garanderen:

  • Rookmelder. Zet een rookmelder in de buurt van de omvormer. Zo kun je een nakende brand in de kiem smoren.
  • Begroeiing. Rondom en onder de panelen vermijd je alle mogelijke begroeiing. Ook vogelnesten verwijder je best zo snel mogelijk. Met een vogelwering vermijd je dat vogels zich onder of op je zonnepanelen nestelen.
  • Stofvrij. Vermijd stof op de omvormer, en laat de panelen zelf regelmatig reinigen.
  • Kabels. Houd tijdens het verbouwen of andere ingrepen aan je woning rekening met de kabels van de zonnepanelen.
  • Bereikbaar. Je zonnepanelen en de omvormer moeten steeds eenvoudig te bereiken zijn voor onderhoud en/of inspectie.
  • Storm of bliksem. Na een stormbui of bliksem check je de panelen op schade.

Verzekering: is brand door zonnepanelen verzekerd?

Een vaste installatie met zonnepanelen is normaliter gedekt door je brandverzekering. Verschillende woon- of brandverzekeringen kunnen echter andere dekkingen bieden. Het is dus aangewezen om je daarover goed te informeren bij je verzekeraar

Let wel: Als je nieuwe zonnepanelen laat installeren, breng je jouw verzekeraar daarvan op de hoogte.

Vermijden dat je zonnepanelen brand veroorzaken? Contacteer gratis experts en garandeer de veiligheid van je installatie!

Enkel een ervaren installateur kan de brandveiligheid van je zonnepanelen garanderen. Een expert vermijdt heel wat problemen met je zonnepanelen. Daarbij komt dat een professional ook een optimaal rendement van je installatie kan verzekeren.

Heb je vragen over de brandveiligheid van zonnepanelen? Of ben je op zoek naar een erkend installateur? Vul dan onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo kun jij informatie inwinnen, prijzen vergelijken, en de beste – en meest veilige! – keuze maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.