Zonnepanelen in tuin: wat zegt de wetgeving? Hoeveel kost het?

De meest gangbare plaats om zonnepanelen te installeren is het dak van jouw woning. Wil je graag jouw panelen ergens anders installeren? Dan zijn zonnepanelen in de tuin een goede keuze. Je kan een ideale locatie kiezen zonder schaduwval en de hellingshoek kan je perfect afstellen. Wat zegt de wet over panelen in de tuin installeren? Welke opties heb je? Kom ze allemaal te weten in onderstaand artikel.

Vraag gratis advies en offertes aan zonne-experten in jouw buurt

Mag ik zonnepanelen plaatsen in de tuin? [Wetgeving]

De wetgeving op Vlaams niveau die je moet volgen rond zonnepanelen installaties op daken staat heel duidelijk omschreven.

Als je jouw zonnepanelen niet op het dak, maar in jouw tuin wilt plaatsen zijn de voorwaarden even makkelijk terug te vinden. Voldoe je aan alle regels op Vlaams niveau? Vergeet dan zeker niet te informeren of er nog bijkomende voorwaarden gesteld worden in jouw gemeente

Zonnepanelen in tuin

Heb ik een vergunning nodig?

Bij naleven van bepaalde voorwaarden is het plaatsen van zonnepanelen in de tuin niet vergunningsplichtig. Zonnepanelen worden op Vlaams niveau gezien als niet-overdekte constructies.

In jouw tuin mag je maximaal 80 m² niet-overdekte constructie plaatsen. Hier vallen ook terrassen, opritten, zwembaden en vijvers. Naast deze maximale oppervlakte zijn er nog een aantal voorwaarden waar de constructie aan moet voldoen: 

  • Het mag geen bouwvolume hebben.
  • Komt niet hoger dan 1,5 meter boven het maaiveld.
  • 1 meter van de perceelgrens verwijderd.
  • Minder dan 30 meter van de woning verwijderd.
  • Bevindt zich niet in kwetsbaar gebied.

Heb je op Vlaams niveau geen vergunning nodig? Ga dan voor de zekerheid toch nog na of er bijkomende voorwaarden zijn opgelegd door jouw gemeente. 

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Wat kosten zonnepanelen in de tuin?

Het lijkt misschien vreemd, maar zonnepanelen op de grond kosten meer dan deze op het dak van jouw woning. Bij het plaatsen van zonnepanelen in jouw tuin heb je een fundering nodig. Op de daken van woningen doet het dak zelf dienst als fundering. Daarnaast heb je een montageconstructie nodig om jouw panelen de ideale hellingshoek te geven. Al deze investeringen zijn het gelukkig meer dan waard.

Over het algemeen is jouw rendement op de grond hoger dan op schuine daken. De installatie mag dan wel duurder zijn, je haalt er ook meer voordeel uit. Dankzij dit hoge rendement heb je de panelen binnen 10 jaar terugverdiend. 

Hieronder een overzicht van jouw investering en wat je eruit haalt.

 Wp panelen grondopstelling KWh per jaar (rendement) Installatie prijs Terugverdientijd
 3.000 2.500  6.300 – 6.600 euro 9 – 9,5 jaar
 4.100 3.500 8.400 – 9.400 euro 9 – 9,5 jaar
 4.700 4.000 9.400 – 11.500 euro 9 jaar
 5.900 5.000 11.500 – 13.600 euro 8,5 – 9 jaar

Ondanks dat de plaatsing van zonnepanelen op de grond inclusief fundering, montageconstructie en bekabeling 5% tot zo’n 20% duurder kan uitkomen dan panelen op daken, blijft het een investering die geld zal besparen en die bijdraagt aan een groenere toekomst. 

Vergelijk vrijblijvend offertes en bespaar

Waarom kiezen voor zonnepanelen in de tuin?

Zonnepanelen op jouw dak installeren is niet altijd een optie. Het kan zijn dat je de benodigde vergunningen niet hebt gekregen, omdat het bijvoorbeeld over een monumentaal pand gaat. Valt er het grootste deel van de dag schaduw op jouw (plat) dak, dan zijn zonnepanelen gewoon niet rendabel. De beste keuze die je dan kan maken is kiezen voor een andere plaats om jouw installatie zonnepanelen te monteren. Zonnepanelen op de grond plaatsen kan in deze gevallen een oplossing bieden. 

In het geval dat jouw dak een goede plaats is voor zonnepanelen, kan het plaatsen van panelen in de tuin toch ook het overwegen waard zijn.

Het plaatsen van zonnepanelen op de grond geeft je meer opties dan op het dak. Je kan schaduw makkelijk vermijden, de meest optimale oriëntatie kiezen en de hellingshoek volledig afstellen op de zon.

Naast het voordeel van installatievrijheid heb je meestal een hoger rendement bij panelen op gras. De panelen blijven over het algemeen koeler dan wanneer ze hoog op het dak geïnstalleerd zijn. Daken kunnen erg warm worden en onder de panelen is er geen ruimte om af te koelen. De grond zorgt voor extra koeling wat op warme zomerdagen al snel 5 tot 10% meer rendement kan opleveren.

Voordelen

  • Hellingshoek en oriëntatie vrij te kiezen.
  • Zonnepanelen in de tuin blijven koeler.
  • Makkelijker te onderhouden.
  • Meestal hoger rendement.

Nadelen

  • Door de duurdere installatiekost zal de terugverdientijd langer zijn.
  • Er is meer gevaar voor diefstal.
  • Langere kabels: aansluiten is moeilijker.
  • Neemt veel tuinoppervlakte in.
  • De panelen worden sneller vuil doordat ze laag aan de grond staan.
Zonnepanelen in tuin of weiland

Aandachtspunten bij de installatie van de zonnepanelen in tuin

Over het algemeen is een zuidelijke opstelling de meest rendabele. Hier staat gedurende de dag de meeste zon.

Het nadeel met deze opstelling is dat het ook veel risico op schaduw geeft. De schaduw zorgt ervoor dat je minder ruimte hebt om meerdere panelen te plaatsen. Installeer je maar 1 paneel, dan is het zuiden de meest rendabele keuze, gezien je geen last hebt van deze schaduw. Plaats je er meerdere dan kan je er baat bij hebben te kiezen voor een oost-west opstelling.

Jouw zonnepanelen kunnen dan zo goed als de hele dag profiteren van zonlicht. Tegenwoordig bestaan er ook installaties die de mogelijkheid geven met de zon mee te draaien. Dit betekent een aanzienlijke rendementsverhoging.

Naast de installatie van de zonnepanelen zelf, dien je ook nog rekening te houden met de plaatsing van de omvormer en de afstand tussen de zonnepanelen en omvormer.

Er zal bij panelen in de tuin een langere bekabeling nodig zijn dan bij panelen op het dak. Raadpleeg hiervoor een elektricien of zonnepaneel specialist. Zij zorgen ervoor dat je zo weinig mogelijk stroom verliest door het gebruik van de juiste kabels. 

Kom in contact met erkende vakmannen

Vaste of verplaatsbare installatie: wat kiezen?

Plaats je een installatie zonnepanelen op de grond, dan kan je vrij kiezen welke oriëntatie en hellingshoek ze aannemen.

Vaste installaties hebben altijd beperkingen. De stand van de zon is afhankelijk van het seizoen, maar ook van het moment in de dag. Bepaalde montagesystemen zijn zo gemaakt dat je de hellingshoek makkelijk kan aanpassen naargelang de seizoenen.

Daarnaast bestaan er tegenwoordig installaties die gedurende de dag automatisch de zon volgen. Deze laten jouw rendement aanzienlijk stijgen, maar de investering is ook groter. Vraag advies aan een ervaren installateur en kijk wat de beste optie is in jouw situatie. 

Zonnepaneel in tuin met tracker

Alternatieve plekken voor de plaatsing van zonnepanelen

Zonnepanelen op de grond plaatsen is geen optie in jouw tuin? Gelukkig zijn er ook nog andere plaatsen geschikt om zonne-energie op te wekken.

1. Op het tuinhuis

Je hebt een tuinhuis met een stevig dak nodig om zonnepanelen te installeren, maar het is de ideale plaats om energie op te wekken. Het dak kan dienstdoen om jouw volledige energieverbruik terug te winnen, maar er kunnen ook panelen gelegd worden om deze van jouw woning te ondersteunen. Vergeet niet dat voor deze zonnepanelen dezelfde voorwaarden gelden als voor deze op jouw woning.

2. Op de pergola

Een pergola wordt vaak geïnstalleerd om schaduw te creëren. Vervang het dak door zonnepanelen en ze bieden jou een dubbel voordeel. De constructie van de pergola zelf kan in eender welk materiaal gemaakt worden, zo lang het stevig genoeg is om de zonnepanelen en de benodigde montagematerialen te dragen. 

Laat je adviseren door een zonne-expert

Ook interessant voor jou:

Wat is de ideale hellingsgraad van zonnepanelen?

De ideale hellingsgraad hangt af van het seizoen en het moment van de dag. Tijdens de zomer staat de zon gemiddeld op 50°, tijdens de winter 20°. Wil je een vaste hellingshoek, dan ligt deze tussen 36° en 38°. Installeer je suntrackers, dan passen je zonnepanelen zich steeds automatisch aan naar de ideale hellingsgraad. 

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een grondopstelling van zonnepanelen?

Een grondopstelling zonnepanelen kan starten bij 1 paneel. Het gemiddelde standaard zonnepaneel is 1.6 meter op 1 meter. 

Heb ik een bouwvergunning nodig om zonnepanelen op de grond te plaatsen in België?

Op Vlaams niveau werden enkele voorwaarden vastgesteld die zorgen dat panelen plaatsen vergunningsvrij kan. Deze voorwaarden zijn makkelijk online terug te vinden. Wordt er van deze voorwaarden afgeweken, dan moet er een vergunning aangevraagd worden.

Waar in de tuin of weiland mogen zonnepanelen geplaatst worden?

Zonder vergunning kan je jouw panelen plaatsen indien ze 1 meter van de perceelgrens en minder dan 30 meter van de woning verwijderd zijn. De tuin of weiland mag geen kwetsbaar gebied zijn. Indien niet aan deze voorwaarden voldaan wordt moet er een vergunning aangevraagd worden.

Advies en concrete prijs nodig? Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis offertes

Of je nu zonnepanelen op jouw dak, in jouw tuin of in een weiland plaatst, het is altijd een slimme investering. Na 10 jaar heb je de investering terugverdiend en bespaar je alleen nog maar op jouw energierekening. Daarnaast help je zo mee aan een duurzame toekomst.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.