Hellingshoek zonnepanelen: wat is de beste hellingsgraad?

Wil je weten wat de optimale hellingshoek zonnepanelen is voor een zo hoog mogelijke opbrengst? En welke factoren hebben eigenlijk een invloed op de hellingsgraad? Hieronder geven we op deze vragen een duidelijk antwoord. Gebruik ook zeker onze handige checklist aan het einde van het artikel om te weten of je dak geschikt is voor zonnepanelen of niet. Meer informatie of advies nodig? 

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Wat is de optimale hellingshoek voor beste rendement zonnepanelen? 

De hellingshoek is de hoek die een schuin dak ten opzichte van een horizontale lijn maakt. Omdat de hellingsgraad een grote invloed heeft op de opbrengst van je zonnepanelen, is het van belang te weten welke hellingshoek en opstelling van je panelen het effectiefst zijn.

Wanneer je een maximale jaaropbrengst van je installatie wil behalen, moeten jouw zonnepanelen in de wintermaanden zonnestralen krijgen die onder een hoek van ongeveer 90 graden op de panelen invallen.

In de winter staat de zon namelijk lager boven de horizon dan in de zomer. Panelen hebben de beste opbrengst wanneer de zonnestralen loodrecht op het paneel vallen.

Wanneer je zonnepanelen op een plat dak laat installeren, is 36 graden de ideale hellingsgraad om de hoogste opbrengst te verzilveren. Een plat dak biedt vaak het maximale rendement omdat je zelf de hellingshoek kan bepalen. 

Bij een hellend dak is een hellingshoek tussen de 30 en 35 graden ideaal. Maar ook bij een hoek die tussen de 15 en 55 graden ligt, wek je nog voldoende energie op. 

Het is geen goed idee om zonnepanelen te installeren op steile daken met een hoek van meer dan 65 graden. De meeste daken in België hebben echter een hellingshoek die tussen de 30 en 50 graden ligt. Een dak met een hoek van minder dan 5 graden is een plat dak. 

Vergeet niet je dakoppervlakte te controleren

Een plat dak moet minimaal 15 tot 20 vierkante meter groot zijn om 8 panelen te kunnen plaatsen. Daarmee kan je in de energiebehoeften van een gezin voorzien. Bij een hellend dak moet de minimale dakoppervlakte tussen de 14 en 24 vierkante meter liggen.

Welke factoren hebben een invloed op de hellingsgraad? 

De hellingshoek is niet een aspect dat op zichzelf staat. Er zijn namelijk twee factoren die een grote invloed hebben op de hellingsgraad van je dak: het type dak en de oriëntatie van je dak. We leggen deze twee factoren hieronder uit. 

Ontvang gratis advies van professionals

1. Het type dak 

Om het maximale uit je jaarlijkse energieproductie van zonnepanelen te halen, moet je onder andere rekening houden met je type dak. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een schuin dak en een plat dak. Beide daken vragen een andere aanpak voor de installatie van zonnepanelen. 

Close up zonnepanelen op dak

Zonnepanelen op een plat dak 

Bij een plat dak kan je geen gebruik maken van de helling van het dak. Maar het biedt wel veel meer vrijheid in het bepalen van de oriëntatie van je zonnepanelen.

Een schuin dak zorgt ervoor dat de zonnepanelen van nature in een gunstige hellingshoek liggen. Als je bij een plat dak de panelen tegen het dakoppervlak monteert, zal je weinig tot geen rendement hebben. 

Daarom moet je de panelen kantelen zodat ze zeker naar de zon gericht zijn. Daarbij kan je de zonnepanelen zowel liggend als staand plaatsen.

In een groot deel van de gevallen worden ze liggend geïnstalleerd. De weersomstandigheden hebben dan weinig kans om de panelen te beschadigen en de hoeveelheid schaduw is bovendien lager. Vaak hangt de keuze af van: 

  • De kosten voor het montagemateriaal
  • De ruimte op het dak (voor staande zonnepanelen heb je meer tussenruimte nodig). 
  • Afmetingen van het dak. 
  • Zichtbaarheid op het dak (liggende zonnepanelen zijn minder zichtbaar). 
  • De benodigde ballast (voor staande zonnepanelen heb je meer ballast nodig). 

Wanneer je jouw zonnepanelen op een hoek van 36 graden laat plaatsen, behaal je de beste opbrengst. Maar bij een dergelijke hellingshoek ontstaat er meer schaduw voor de volgende rij zonnepanelen. 

Omdat sommige panelen dan weinig tot geen licht opvangen, moet er een grotere marge tussen iedere rij zonnepanelen genomen worden.

Dit zorgt ervoor dat je minder rijen zonnepanelen kunt plaatsen. Om een maximaal aantal zonnepanelen op je plat dak te hebben, moet je voor een kleinere hoek van bijvoorbeeld 13 graden kiezen. 

De afstand tussen de rijen zonnepanelen op een plat dak hangt af van de hoogte van de panelen en de breedtegraad. De richting van de panelen kan je bij een plat dak vaak mooi op het zuiden plaatsen. 

Je moet ook rekening houden met de afstand van de panelen tot de dakrand. De sterkste wervelwinden tijdens een storm zijn die bij de dakrand. Daarom moet je verplicht een veiligheidsmarge aanhouden. Dit wordt de No-go zone genoemd. 

Hoe dichter je jouw panelen bij de dakrand laat plaatsen, hoe meer ballast er toegepast moet worden. Hou ook rekening met de lokale regels voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. Over het algemeen is de afstand tot de dakrand even lang als de hoogte van de geplaatste zonnepanelen. 

Er zijn twee soorten opstellingen voor de zonnepanelen op een plat dak: 

  • Open opstelling met een frame. Deze opstelling is vaak goedkoper, maar er is wel meer ballast nodig. 
  • Gesloten opstelling (bijvoorbeeld door plastic bakken te gebruiken). 

De ballast die je nodig hebt voor de zonnepanelen op een plat dak is afhankelijk van volgende factoren

  • De constructie van het bevestigingsmateriaal
  • De hoogte van je dak.  
  • De windzone waarin je gebouw staat. 

Voor de hoeveelheid ballast laat je je best informeren door een erkend installateur. Hij of zij heeft namelijk tabellen waarin per windzone en hoogte aangegeven wordt hoeveel ballast vereist is. Vergeet ook niet rekening te houden met de maximale dakbelasting van je dak. 

Prijzen vergelijken? Ontvang meerdere offertes

Zonnepanelen op een schuin dak 

Wanneer je zonnepanelen op een schuin dak wil plaatsen, dan zijn de panelen in de meeste gevallen al in de juiste hoek naar de zon gedraaid. 

Op een schuin dak met een zuidelijke oriëntatie kan je meer panelen per vierkante meter plaatsen dan op een plat dak. Bij de plaatsing van panelen op een schuin dak worden zoveel mogelijk panelen vlak naast elkaar gelegd. 

Maar het is wel belangrijk dat er voldoende ruimte is tussen je dakpannen en de panelen zelf. Want op zonnige dagen warmen zonnepanelen snel op en een te warm paneel heeft een lager rendement. Die ruimte tussen de panelen en dakpannen is dus essentieel om de temperatuur op peil te kunnen houden. 

de beste zonnepanelen installeren

2. De oriëntatie 

Om de ideale hellingshoek voor je zonnepanelen te bepalen, speelt ook de oriëntatie van je dak een belangrijke rol. Over het algemeen geldt het volgende: hoe groter de afwijking van je dak ten opzichte van het zuiden, hoe lager de hellingshoek moet liggen. 

Hieronder geven we een tabel van de ideale hellingshoek (in graden) per oriëntatie en hoe hoog het rendement dan ligt.

De oriëntatie noord vermelden we niet omdat zonnepanelen op deze daken bijna niets opleveren. Het rendement is niet interessant genoeg om zonnepanelen te plaatsen. 

Oriëntatie Graden Rendement 
Zuid-opstelling 34 – 38 graden 100% 
Oost-West-opstelling10 – 13 graden 93 – 95%
Oost-opstelling13 graden 80 – 90% 
West-opstelling 13 graden 80 – 90% 

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? [Checklist] 

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Maak dan gebruik van onderstaande checklist. Aan de hand van deze drie vragen kan je zelf gemakkelijk bepalen of een zonnepanelen installatie voor jouw dak de moeite waard is. 

Vraag 1: Heb je last van veel schaduw?

Zonnepanelen hebben natuurlijk heel wat zon nodig om een maximale opbrengst te behalen. Daarom controleer je best eens op een zonnige middag welke delen van je dak in de schaduw liggen en welke niet.

Soms belemmeren naburige bomen of gebouwen de zonnestralen op je dak. Zorg dat je dak zo veel mogelijk zon krijgt. 

Over het algemeen plaats je de panelen best zo hoog mogelijk. 

Vraag 2: Wat is de oriëntatie van je dak? 

Om zo veel mogelijk energie of warmte op te wekken, moet je de zonnepanelen naar de zon richten. Een zuidelijke oriëntatie is optimaal.

Voor de berekening van het E-peil van je gebouw, moeten de panelen oostelijk, zuidelijk of westelijk gericht zijn. De panelen naar het noorden richten, is zinloos: deze leveren te weinig rendement op. 

Vraag 3: Wat is de dakhelling van je schuin of plat dak? 

De efficiëntste dakhelling is 35 graden, maar elk schuin dak met een helling tussen de 15 en 60 graden is goed. Het is wel van belang de panelen op een helling te plaatsen: zonder een verhoging ligt je rendement aanzienlijk lager. Daarom gebruikt de installateur een frame

Kom in contact met experten uit jouw regio

Ook interessant voor jou: 

Wat is de ideale hellingshoek voor zonnepanelen? 

36 graden is de ideale hellingshoek voor panelen op een plat dak. Bij een hellend of schuin dak is een hoek tussen de 30 en 35 graden optimaal. Maar je energieproductie is ook voldoende wanneer je hellingsgraad tussen de 15 en 55 graden ligt. 

Welke hoek voor zonnepanelen op plat dak? 

Voor zonnepanelen op een plat dak is de hellingshoek met de hoogste opbrengst 36 graden. Zorg dat je voldoende afstand laat tussen de verschillende rijen zonnepanelen op een plat dak. Anders zorgt de ene rij zonnepanelen voor schaduwvorming op de volgende rij. 

Hoeveel graden hellend dak?

Voor zonnepanelen op een hellend dak, is een hellingsgraad tussen de 30 en 35 graden het efficiëntste. Maar als je hellingshoek tussen de 15 en 55 graden ligt, zal je normaal ook voldoende energie kunnen opwekken. 

Welke hoek zonnepanelen in de winter?

In de winter ligt de ideale hellingshoek tussen de 40 en 45 graden. Bij een grotere hellingshoek zal de sneeuw namelijk vanzelf van de panelen glijden. 

Hellingshoek zonnepanelen laten berekenen? Verstuur je aanvraag en krijg offertes van specialisten 

Wil je de hellingshoek van je zonnepanelen laten berekenen? Of wil je zonnepanelen door een erkend installateur laten plaatsen

Vul het offerteformulier in en kom in contact met zonnepaneel deskundigen uit jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en aangeboden diensten op.

Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kan je je goed informeren en uiteindelijk de keuze maken die het beste bij jouw situatie past.

Een specialist zorgt voor betrouwbaar advies op maat en garandeert correct uitgevoerde werken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.