Zonnepaneel bijplaatsen: wat doen?

Wil je zonnepanelen bijplaatsen, maar je weet niet waar je te beginnen? In dit artikel zal je meer weten over wat je moet doen om zonnepanelen toe te voegen aan je bestaande installatie. Lees verder voor meer informatie.

kom in contact met experten in jouw regio

Zonnepanelen bijplaatsen of uitbreiden?

Als je dak nog ruimte heeft en je twijfelt of je je zonnepaneelsysteem moet uitbreiden of extra zonnepanelen moet bijplaatsen, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden voordat je een beslissing neemt.

Bijplaatsen

Als je beschikt over een tweede dakoppervlakte, is het altijd voordelig om extra zonnepanelen te plaatsen. Het mooie hiervan is dat je kunt profiteren van twee afzonderlijke zonnepanelensystemen. Ongeacht de levensduur van je oude installatie, kun je genieten van dubbel zoveel maximaal rendement.

Uitbreiden

Om de opbrengst te verhogen kan je ervoor kiezen om panelen toe te voegen aan je huidig systeem, als er genoeg plaats is op je dak.

Opgelet, je omvormer is geschikt voor je bestaand installatie. Door extra panelen op diezelfde omvormer te plaatsen zal je rendement ongetwijfeld dalen.

Het is dus verstandiger om een nieuwe omvormer te installeren. Je kan ook uitbreiden wanneer je jouw oude omvormer op het einde van zijn levensduur vervangen moet worden. Omvormers gaan 8 à 12 jaar mee.

Ook is het aangeraden om de uitbreiding van je zonnepanelen te laten uitvoeren door dezelfde installateur die je huidige zonnepanelen heeft geïnstalleerd.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes en bespaar!

Wat zijn de voordelen en nadelen van PV-panelen bijplaatsen?

Hieronder vind je de voordelen en nadelen van het bijplaatsen van zonnepanelen.

Voordelen

  • Energieneutrale woning.
  • Meer stroom terugleveren.
  • Hoger opbrengst: om je laadpaal of waterpomp van elektriciteit te voorzien, zal je opbrengst stijgen.
  • Betere energielabel: aangezien je kunt profiteren van twee zonnepanelensystemen, zal het energielabel van je huis verbeteren.
  • Voordelig bij een hoger energieverbruik als gevolg van gezinsuitbreiding, een elektrische auto, het uitbreiden van je woning of het gebruik van elektrische verwarming.

Nadelen

Er zijn drie redenen waarom je geen nieuwe zonnepanelen aan een oude installatie zou moeten toevoegen:

  • Je huidige omvormer is hoogstwaarschijnlijk alleen geschikt voor de panelen die je al hebt. Als je extra panelen toevoegt, zal je omvormer het niet aankunnen en zal je rendement ook dalen.
  • Bovendien zullen je nieuwe panelen op een oudere installatie worden aangesloten, wat betekent dat een deel van je installatie eerder moet worden vervangen. Dit zorgt voor een leeftijdsverschil tussen je panelen. Hoe ouder de panelen, hoe lager het rendement.
  • Je zult een nieuwe meterkast nodig hebben.
Zonnepanelen op dak: eigen verbruik

Welke factoren moet je overwegen?

Aangezien je een extra omvormer nodig hebt voor de uitbreiding van je zonne-energiesysteem moet je ook rekening houden met volgende factoren:

  • Je hebt extra kabelroutes nodig.
  • Je hebt extra plaats in je meterkast nodig.

Kostprijs bijplaatsen + uitbreiden

De kostprijs van zonnepanelen bijplaatsen of uitbreiden hangt af van het type systeem en het soort zonnepaneel.

Uitbreiden met 5 zonnepanelen met een bestaande omvormer kost € 2.200, inclusief 6% btw. Voor dezelfde hoeveelheid zonnepanelen met een nieuwe omvormer kost het € 2.730, inclusief 6% btw om uit te breiden.

Het bijplaatsen van 10 zonnepanelen met een nieuwe omvormer kost € 4.770, inclusief 6% btw.

Soort zonnepaneelPrijs uitbreiden per paneelVoordeel
Amorf / dunne film€ 400Vermogenverlies beperken in hoge temperaturen en andere omstandigheden + goedkoper
Polykristallijn€ 600Goed balans tussen prijs/kwaliteit, ideaal voor daken met veel schaduw + goedkoop
Monokristallijn€ 700Perfect geschikt voor kleine daken met veel directe zonlicht + zeer hoog vermogen
Glas€ 1.000Zeer hoge vermogen, gaat lang mee, goede garantie

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

BTW-teruggave

Eigenaren van zonnepanelen moeten bij de Belastingdienst als ondernemer geregistreerd worden, omdat een zonnepaneelinstallatie als een onderneming wordt beschouwd.

Over het algemeen krijg je bij de aankoop van je eerste zonnepaneleninstallatie 21% btw terug. Bij het uitbreiden van je installatie gelden andere regels.

Om recht te hebben op btw-teruggave bij uitbreiding, moet je je deelname aan de Kleine Ondernemersregeling (KOR) stopzetten.

De KOR heeft een lock-upperiode van drie jaar, wat betekent dat je je niet zomaar kunt inschrijven en uitschrijven. Dit betekent dat je, aan de ene kant, wanneer je je inschrijft voor de KOR, je drie jaar lang niet kunt uitschrijven, tenzij je de zonnepanelen verkoopt. Aan de andere kant, als je je toch uitschrijft, duurt het drie jaar voordat je je weer kunt inschrijven.

Om gebruik te blijven maken van de KOR bij het toevoegen van nieuwe panelen, mag de totale btw-teruggave voor aankoop en installatie niet hoger zijn dan € 2.500.

De kosten voor je eerste en tweede zonnepaneelsystemen worden dan samen opgeteld. Als je installatie ouder is dan 4 jaar, hoef je dat echter niet te doen.

zonnepanelen plaatsen op dak van een familie

Wil je jouw zonnepaneelsysteem bijplaatsen of uitbreiden? Vind de juiste vakman in jouw regio en ontvang gratis offertes op maat!

Wil je jouw zonnepaneelsysteem bijplaatsen of uitbreiden? Ontvang gratis en vrijblijvende offertes en advies van erkende specialisten voor het bijplaatsen of uitbreiden van zonnepanelen.

Op die manier kun je jezelf nog beter informeren en kun je eenvoudig prijzen vergelijken om de beste oplossing voor jouw specifieke situatie te vinden. Met onderstaand formulier kun je profiteren van advies op maat dat is afgestemd op het bijplaatsen en uitbreiden van zonnepanelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.