Eigen verbruik zonnepanelen: waarom belangrijk? + Hoe verhogen?

Het eigen verbruik van zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche installaties genoemd, is een belangrijk onderdeel van duurzame energie. Het verhogen van het eigen verbruik zorgt voor een lagere stroomrekening, minder afhankelijkheid van de stroomleverancier en een grotere impact op het milieu. In dit artikel bespreken we waarom eigen verbruik belangrijk is en hoe je het kan verhogen.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Waarom is eigen verbruik belangrijk voor zonnepanelen-eigenaars?

Als eigenaar van zonnepanelen is eigen verbruik belangrijk omdat het steeds crucialer wordt, vooral als de digitale meter niet meer terugdraait.

In Vlaanderen zal het binnenkort het geval zijn voor veel gezinnen. Wanneer je stroom van het net haalt, betaal je de volledige prijs van gemiddeld 0,26 euro per kWh. Maar als je elektriciteit teruglevert aan het net, ontvang je een mooie vergoeding van 2 à 4 euro per kWh

Het is een indrukwekkend verschil. Daarom is het slim om zoveel mogelijk van je eigen energieproductie op het moment zelf te gebruiken. Op die manier kun je kosten besparen en optimaal profiteren van je zonnepanelen.

Zonnepanelen op dak: eigen verbruik

Hoe kan ik zelfconsumptie verhogen?

Nu dat je weet waarom het zelfverbruik belangrijk is, wil je waarschijnlijk weten hoe je jouw zelfverbruik kan verhogen.

Hieronder vind je een paar mogelijkheden om je verder te helpen.

Snel en gratis offertes vergelijken

Tips om mijn zelfverbruik verder te verhogen

Tip 1: Thuisbatterij

Investeer in thuisbatterijen. Met een thuisbatterij kan je de energie die je overdag niet direct hebt kunnen gebruiken opslaan (overschot aan zonne-energie). Zo hoef je je geen zorgen te maken wanneer je ‘s avonds elektriciteit nodig hebt.  

Het systeem gebruikt automatisch de opgeslagen stroom van de batterij voordat het overschakelt naar het elektriciteitsnet.

Hoewel thuisbatterijen grote investeringen vereisen, hebben ze een groot effect op je zelfverbruik. Ze stellen je in staat om 50% tot wel 80% van de energie die je hebt opgewekt zelf te gebruiken, in vergelijking met een gemiddelde van 30%. 

Dit betekent dat je veel meer kunt profiteren van je zonnepanelen en minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

Tip 2: Warmtepomp of elektrische boiler

Met een elektrische boiler of warmtepomp kan je slim gebruik maken van de energie die je zonnepanelen opwekken. Je kunt deze apparaten zo instellen dat ze overdag water verwarmen met de zonne-energie die je opwekt.

Het warme water wordt vervolgens opgeslagen in een reservoir, zodat je ‘s avonds kunt genieten van een heerlijke warme douche, zonder extra elektriciteit te verbruiken. Het is een handige en energiebesparende oplossing die je comfort biedt zonder extra kosten.

Tip 3: Elektrische wagen

Met zonnepanelen op je dak en een elektrische wagen in de garage, kun je optimaal profiteren van groene energie. Door je elektrische wagen overdag op te laden met behulp van de zonne-energie die je panelen opwekken verminder je jouw afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Maar je bespaart ook op je energiekosten. Daarnaast draag je bij aan een duurzame toekomst door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen. Het is een win-winsituatie voor zowel jou als het milieu.

Zonnepanelen op dak

Eigen verbruik zonnepanelen berekenen en meten: vraag advies en vergelijk prijzen

Het berekenen en meten van je eigen verbruik van fotovoltaïsche installaties is belangrijk om optimaal te profiteren van je eigen productie. Als je advies nodig hebt of meer informatie wilt, is het raadzaam om contact op te nemen met een professional op het gebied van zonne-energie.

Zij kunnen je helpen bij het bepalen van je energiebehoeften, het optimaliseren van je zelfconsumptie en het vinden van de juiste oplossingen voor jouw situatie.

Daarnaast is het verstandig om prijzen te vergelijken bij verschillende leveranciers en installateurs. Op die manier kun je de beste deal vinden en mogelijk besparen op de kosten van je systeem.

Kortom, neem de tijd om je eigen verbruik te berekenen en te meten, vraag advies aan experts en vergelijk prijzen om het meeste uit je fotovoltaïsche installaties te halen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.