Energieleverancier zonnepanelen: waarop letten? 

Begrijp hoe je energieleverancier invloed heeft op je zonnepanelen. Leer meer over terugleververgoedingen en hoe je de beste keuze kunt maken voor efficiënt gebruik van je opgewekte energie.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Welke energieleverancier kiezen? 

Bij de keuze van een energieleverancier voor zonnepanelen en het regelen van de terugleververgoeding zijn er enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden.

Zonnepaneelgebruikers kunnen hun eigen energieverbruik verrekenen met de energie die ze opwekken. Wanneer je meer energie opwekt dan verbruikt, kun je deze terugleveren aan het net. Het is echter van essentieel belang om te begrijpen hoe verschillende energieleveranciers omgaan met deze teruglevering.

Terugleververgoeding

Om de beste energieleverancier te kiezen en de meest gunstige terugleververgoeding te krijgen, is het raadzaam om de volgende informatie in overweging te nemen:

  1. Salderingsmethoden: verschillende energieleveranciers passen verschillende salderingsmethoden toe. Sommigen salderen eerst met het normaalverbruik en vervolgens met het dalverbruik, terwijl anderen mogelijk een enkeltarief hanteren. Het is belangrijk om te begrijpen welke methode jouw energieleverancier gebruikt en hoe dit van invloed is op je terugleververgoeding.
  2. Tarieven en Vergoedingen: vergelijk de terugleververgoedingen van verschillende energieleveranciers. De vergoeding kan variëren afhankelijk van de leverancier en het aantal opgewekte kilowatturen. Sommige leveranciers bieden een vast bedrag per teruggeleverde kilowattuur, terwijl anderen een percentage van het kale leveringstarief hanteren.
  3. Contractuele Overwegingen: houd rekening met eventuele contractuele voorwaarden met betrekking tot de teruglevering van energie. Sommige leveranciers hebben specifieke bepalingen over hoe de teruglevering wordt verrekend en tegen welke tarieven.
  4. Klantenservice en Ervaringen: onderzoek de reputatie van energieleveranciers op het gebied van klantenservice en betrouwbaarheid. Lees ervaringen van andere zonnepaneelgebruikers om inzicht te krijgen in hoe goed leveranciers omgaan met de verrekening van saldering.
  5. Duurzaamheid en Aanvullende Voordelen: overweeg ook de duurzaamheidsinspanningen en aanvullende voordelen die energieleveranciers bieden. Sommige leveranciers kunnen groene energie-initiatieven ondersteunen of extra voordelen aanbieden aan zonnepaneelgebruikers.

Bij het maken van je keuze voor een energieleverancier is het van groot belang om goed geïnformeerd te zijn over de terugleververgoeding en hoe deze wordt toegepast. Door een grondige vergelijking te maken tussen verschillende leveranciers en hun voorwaarden, kun je de beste beslissing nemen voor jouw situatie en zonnepaneelinstallatie.

Op zoek naar advies op maat?

Wat zijn de beste energieleveranciers zonnepanelen in 2024?

Indien je aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit teruglevert dankzij je zonnepanelen, kan het voordelig zijn om te kiezen voor een energieleverancier die een hoge vergoeding biedt voor de teruggeleverde stroom.

Voor het jaar 2024 zijn de volgende energiemaatschappijen bekend om hun aantrekkelijke terugleververgoedingen:

LeverancierWerkwijze bij SalderenTerugleververgoeding per kWh (excl. btw)
AnodeRestant berekend tegen terugleververgoeding *Conform contract kale leveringstarief
Budget EnergieRestant berekend tegen terugleververgoeding *Conform contract kale leveringstarief
Delta EnergieRestant berekend tegen terugleververgoeding *Conform contract kale leveringstarief
EnecoOpwekking wordt gesaldeerd met normaal- en dalverbruik9,2 cent / kWh
Energiedirect.nlOpwekking wordt gesaldeerd met normaal- en dalverbruik6 cent / kWh

Bij het maken van een keuze voor een energieleverancier is het essentieel om niet alleen te kijken naar de vergoedingen voor teruglevering, maar ook naar andere factoren zoals contractvoorwaarden, klantenservice en duurzaamheid. Op die manier kun je de meest gunstige optie vinden voor jouw zonnepaneelinstallatie.

energieleverancier

Kan ik veranderen van energieleverancier?

Het proces van overstappen naar een andere leverancier is grotendeels gelijk aan dat voor huishoudens zonder zonnepanelen. Echter, wanneer je zonnepanelen hebt, zijn er extra overwegingen die je moet maken bij het veranderen van elektriciteitsleverancier. Het is belangrijk om altijd te vermelden dat je zonnepanelen hebt tijdens het overstapproces.

Waarop letten?

Voor huishoudens zonder zonnepanelen is het vrij eenvoudig om op elk gewenst moment van elektriciteitsleverancier te veranderen, zonder grote kosten. Als zonnepaneelbezitter moet je echter rekening houden met het volgende:

  1. Timing bij meteropname: het is het meest gunstig om van leverancier te wisselen vlakbij het moment van meteropname. Zonnepanelen presteren het beste tussen april en september, wanneer je waarschijnlijk meer elektriciteit produceert dan verbruikt. Dit overschot kun je in de winter gebruiken. Door te wisselen bij de meteropname minimaliseer je verlies.
  2. Productie hoger dan verbruik bij meteropname: als je van leverancier verandert terwijl je een grote voorraad aan opgewekte elektriciteit hebt, loop je het risico dat deze overschot wordt genegeerd en niet wordt vergoed.
  3. Productie lager dan verbruik bij meteropname: als je bij de meteropname en het overstappen naar een nieuwe leverancier meer hebt verbruikt dan je zonnepanelen hebben opgewekt, ontvang je mogelijk een aanzienlijke eindfactuur.

Voor het vergelijken van energieleveranciers kun je de VREG Vtest gebruiken of gebruikmaken van ons offerteformulier voor het vergelijken van leveranciers.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Ook interessant voor jou:

Moet ik zonnepanelen aangeven bij energieleverancier?

Ja, het is meestal noodzakelijk om je zonnepanelen aan te geven bij je energieleverancier. Dit helpt hen om je stroomverbruik en -productie nauwkeurig bij te houden, vooral als je gebruikmaakt van netto-metering, waarbij overtollige energie aan het net wordt teruggeleverd. Neem contact op met je energieleverancier om te weten hoe je je zonnepanelen moet aangeven.

Welk contract afsluiten met zonnepanelen?

Bij het afsluiten van een contract met zonnepanelen is het belangrijk om te kiezen voor een contract dat past bij je energiebehoeften en de manier waarop je zonnepanelen stroom produceren en terugleveren.

Bespreek met potentiële energieleveranciers of ze contracten aanbieden die rekening houden met jouw situatie. Denk aan aspecten zoals tarieven, salderingsmethoden en eventuele voordelen voor zonnepaneelgebruikers.

Welke energieleverancier is de goedkoopste/voordeligste?

Op dit moment wordt EnergieVanOns vaak beschouwd als de meest kosteneffectieve energieleverancier voor huishoudens met zonnepanelen. Het kan verstandig zijn om hun tarieven en voorwaarden te onderzoeken, aangezien ze gunstige opties kunnen bieden voor zonnepaneelgebruikers.

Vergeet echter niet dat de energiemarkt voortdurend verandert, dus het kan de moeite waard zijn om regelmatig te blijven vergelijken om ervoor te zorgen dat je altijd het beste aanbod krijgt voor jouw situatie.

zonnepanelen installateurs

Wil je energieleveranciers vergelijken? Raadpleeg specialisten in je buurt!

Wil je een gedegen vergelijking maken tussen energieleveranciers? Het is verstandig om via ons offerteformulier gratis en vrijblijvend lokale specialisten te raadplegen die bekend zijn met de specifieke energiemarkt in jouw buurt.

Zij kunnen je voorzien van nauwkeurige en up-to-date informatie over tarieven, voorwaarden en eventuele voordelen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor de energieleverancier die het beste aansluit bij jouw behoeften en omstandigheden. Maak gebruik van hun expertise om het meeste uit je zonnepanelen en energiecontract te halen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.