Ikea zonnepanelen: voordelen, prijs en eigenschappen

Veel mensen dromen ervan: een duurzamer huis en lagere energielasten. Zelf schone energie opwekken is vaak de eerste stap naar een duurzame woning. IKEA zonnepanelen helpen je dit te realiseren. Maar wat zijn de voordelen van zonnepanelen? En wat kost het plaatsen van zonnepanelen van IKEA precies? Je leest er hier alles over.

Prijs IKEA zonnepanelen

Zonnepanelen van IKEA zijn er in verschillende prijsklassen. Zo kun je kiezen voor een kant en klaar pakket, maar ook voor systemen op maat met meer vermogen en opties. Er zijn zelfs zonnepanelen verkrijgbaar die in het dak van je woning geïntegreerd worden. IKEA Family leden krijgen 15% korting op alle pakketten zonnepanelen. IKEA zonnepanelen zijn in verschillende designs verkrijgbaar. Het kant en klare systeem met blauwe polypanelen is het voordeligst.

Dit BASIC pakket is inclusief installatie al verkrijgbaar voor € 2599.- na btw teruggave. De IKEA Family korting is al in de prijs doorberekend. Dat lijkt wellicht een grote uitgave, maar de zonnepanelen gaan gemiddeld 40 jaar mee. Door het plaatsen van zonnepanelen bespaar je al snel 500 euro per jaar op de energiekosten.

Eigenschappen IKEA zonnepanelen

Er zijn 3 verschillende systemen zonnepanelen verkrijgbaar bij IKEA. Zo kun je kiezen voor BASIC: dit is een standaard en eenvoudig te installeren pakket. De zonnepanelen kunnen op de meeste hellende daken geplaatst worden. Het pakket komt met verschillende garanties en wordt door een professional op je dak bevestigd. Het PLUS systeem wordt volledig op maat gemaakt aan de hand van je persoonlijke behoeften en het dak van je woning.

Het systeem wordt zo ontworpen dat de energieproductie optimaal is. Dit pakket is ook geschikt voor platte daken en complexere dakstructuren. Het DESIGN systeem biedt hetzelfde, met als verschil dat de zonnepanelen hierbij volledig in je dak geïntegreerd worden. Ze zien er hierdoor uit als een dakraam en geven je woning een gedistingeerde en stijlvolle look.

Omvormer

Een omvormer is een apparaat dat de opgewekte zonne-energie uit je zonnepanelen omzet in stroom. Wil je zonnepanelen op het dak van je woning laten plaatsen? Dan is het essentieel om ook stil te staan bij de kwaliteit van de gekozen omvormer. Bij zonnepanelen van IKEA heb je de keuze uit diverse omvormers.

Zo kun je kiezen uit de populaire Goodwe omvormer: dit exemplaar heeft een hoge efficiency en is van uitstekende kwaliteit. Wie iets meer kan betalen kan ook kiezen voor een SolarEdge omvormer. Deze heeft een optimale efficiency, ook als je dak niet op het zuiden ligt en dus minder zon vangt. Bovendien werkt deze omvormer ook uitstekend als en sprake is van bladval of vervuiling.

Accu of thuisbatterij?

Liggen er eenmaal zonnepanelen op je dak? Dan kun je ervoor kiezen om deze aan te sluiten op een accu of thuisbatterij. Dit is een batterij die opgewekte energie die niet gebruikt wordt opslaat voor een later moment. Hierdoor wordt je huis dus nog duurzamer: er gaat immers geen energie verloren. Thuisbatterijen zijn van verschillende merken te vinden. Ook IKEA heeft een thuisbatterij op de markt gebracht. Dit doet het bedrijf in samenwerking met LG. Deze accu is vanzelfsprekend bijzonder geschikt voor de zonnepanelen van IKEA.

Waarom kiezen voor ikea zonnepanelen?

Waarom IKEA zonnepanelen plaatsen?

Door zonnepanelen op je dak te plaatsen bespaar je jaarlijks veel op je energierekening. Daarnaast hebben de zonnepanelen van IKEA verscheidene andere goede eigenschappen die ze aantrekkelijk maken voor consumenten. Zo krijg je uitgebreide garanties op alle pakketten zonnepanelen. Benieuwd wat de zonnepanelen op je dak opleveren? In de bijpassende app kun je eenvoudig de opbrengst van je investering per dag, maand of jaar volgen.

De zonnepanelen zijn van hoge kwaliteit en gaan langdurig mee. Ze zijn slijtvast en bovendien bestand tegen diverse weersomstandigheden. Ook zijn de zonnepanelen van IKEA onderhoudsarm. Er wordt aangeraden om ze elke 2 jaar te laten schoonmaken om ze in optimale staat te houden.

Voordelen

Naast de lagere energierekening bieden zonnepanelen van IKEA meer voordelen. Zo is de energie die wordt opgewekt door zonnepanelen schoon. Schone energie zorgt voor een lagere CO2 uitstoot. Op deze manier kan het broeikaseffect flink worden verminderd. Daarnaast zorgen IKEA zonnepanelen voor waardevermeerdering van je woning. Bovendien kunnen zonnepanelen op nagenoeg elk dag worden geplaatst.

Het is niet nodig om een tuin op het zuiden te hebben. Ook als de zon niet direct op je dak schijnt wordt er flink wat energie opgewekt. Zonnepanelen van IKEA werken dus ook prima als het bewolkt is. Niet iedereen is ervan op de hoogte, maar ook tijdens koude winterdagen is er doorgaans meer dan 2 uur zonlicht per dag.

Nadelen

Sommige consumenten staan er liever niet bij stil, maar het plaatsen van zonnepanelen kent ook een aantal nadelen. Zo is niet elk dak geschikt om zonnepanelen op te laten plaatsen. Op de meeste hellende en platte daken kunnen ze prima worden geplaatst. Bij zeer complexe dakstructuren is het echter niet altijd mogelijk. Dit komt in de praktijk gelukkig niet heel frequent voor, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Een ander nadeel van zonnepanelen is dat het een flinke investering is. En hoewel die investering zichzelf dubbel en dwars terug verdient, kan niet iedereen zo’n bedrag missen. Het loont echter de moeite om toch geld opzij te leggen voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Hierdoor verduurzaam je namelijk niet alleen je eigen woning, maar draag je uiteindelijk ook bij aan een schonere en groenere wereld!