Moet je jouw zonnepanelen reiningen?

Zonnepanelen leveren stroom via zonne-energie. De oorspronkelijke investering in de aanschaf van de panelen is vliegensvlug terugverdiend. Zonne-energie is schone energie en kent vele voordelen waaronder een hoge besparing van jouw energielasten. Zorg je wel goed voor uw investering ? Je zonnepanelen reinigen is namelijk regelmatig nodig.

 Waarom je zonnepanelen reinigen?

  • Een zonnepaneel vangt relatief veel stof en viezigheid. Dit is voornamelijk te wijten aan de locatie van een zonnepaneel, dikwijls boven op de daken. Een proper zonnepaneel functioneert vele malen beter dan een vuil. Stel je voor dat elk stofdeeltje en elk blaadje dat van een boom op een zonnepaneel valt een obstakel vormt om de zonnestralen om te zetten in zonne-energie.
  • Vuile panelen kunnen tot 25% slechter presteren dan schone. Zonnepanelen reinigen is dan ook zeer aan te raden.

Indien je niet regelmatig je zonnepanelen reinigt, hoopt het vuil en stof zich op: denk aan mos, stof, uitwerpselen van vogels en pollen. Afhankelijk van het gebied kunnen de panelen het zwaar te verduren hebben.

In kustgebieden zullen de panelen beschermd moeten worden tegen zoutdeeltjes, terwijl in drukke stedelijke zones de luchtvervuiling door het actieve verkeer toe zal slaan. Het vuil dat hierdoor op de zonnepanelen neerstrijkt zal ervoor zorgen dat de omzetting naar zonne-energie niet optimaal is.

Hoe vaak moet je je zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen schoonmaken is dus belangrijk, maar hoe vaak kan je dit het best doen? Hoe vaak zonnepanelen schoongemaakt moeten worden, hangt af van de weersomstandigheden. In periodes waarin het vaak geregend heeft, is reiniging minder noodzakelijk.

In de lente en zomer moeten ze vaker gereinigd worden. Zonnepanelen kunnen het best zo’n drie tot vier keer per jaar schoongemaakt worden, waarvan één keer in de herfst-winterperiode en twee tot drie keer tijdens de lente en zomer.

zonnepanelen reinigen

Hoe zonnepanelen reinigen?

Zonnepanelen schoonmaken is niet zo heel moeilijk. De moeilijkheid zit hem in de bereikbaarheid. Als je zonnepanelen wilt schoonmaken, dan kan je hiervoor het best osmosewater gebruiken. Dit is goed gereinigd water die geen schadelijke bestanddelen bevat. Voor de rest heb je gewoon een zachte spons nodig waarmee je voorzicht het vuil op de zonnepanelen verwijdert. Welke producten moet je wel gebruiken en wat moet je doen als het gesneeuwd heeft?

Met welke producten je zonnepanelen reinigen?

Voor het schoonmaken van je zonnepanelen kan je dus het best osmosewater gebruiken, maar welke producten moet je gebruiken? Hiermee moet je voorzichtig zijn, want té sterke producten kunnen de zonnepanelen beschadigen. Gelukkig bestaan er schoonmaakproducten die speciaal gemaakt zijn voor het reinigen van zonnepanelen. In principe heb je helemaal geen product nodig. Osmosewater en een zachte spons volstaan.

Het is belangrijk dat je nooit een hogedrukreiniger gebruikt, om je zonnepanelen mee te reinigen en dat je kiest voor een zachte borstel dat gemaakt is uit nylon. Op die manier vermijd je krassen op je panelen!

Hoe zonnepanelen reinigen bij sneeuwval?

Wanneer het gesneeuwd heeft, is het nog belangrijker dan ooit om je zonnepanelen te reinigen. Zonnepanelen die bedekt zijn met een laag sneeuw werken niet of nauwelijks. Je moet dus zo snel mogelijk de sneeuw verwijderen.

Maar hoe doe je dat het best? Met een telescopische wisser kan je redelijk eenvoudig de sneeuw van je panelen verwijderen. Spuit in geen geval de sneeuw weg met water, want het water kan bevriezen en zo schade aanrichten. Gebruik ook geen strooizout, want ook dit kan ernstige schade aan je zonnepanelen veroorzaken!

Zelfreinigende zonnepanelen

Wil jij het jezelf makkelijk maken? Dan kan je kiezen voor zelfreinigende zonnepanelen. Op die manier hoef jij je geen zorgen meer te maken over het schoonmaken van je zonnepanelen. Zelfreinigende zonnepanelen werken meestal in twee fases. In de eerste fase wordt er een mix en reinigende zeep gebruikt en in de tweede fase wordt dit weggespoeld met water.

Reinigingskosten zonnepanelen

Wil jij het schoonmaken van je zonnepanelen liever overlaten aan een professional? Dan is het handig om te weten hoeveel dit je precies zal kosten. Deze prijzen kunnen echter sterk variëren. Vooral het aantal te reinigen zonnepanelen speelt een grote rol. Daarnaast speelt ook de bereikbaarheid van de zonnepanelen een rol. Gemiddeld gezien kan je voor het schoonmaken van je zonnepanelen rekenen op een totaalprijs tussen de €100 en €150.

Sommige vakmannen stellen op een andere manier de prijs op; ze rekenen je een vaste prijs aan, die meestal rond de €40 tot €50 ligt en daarboven rekenen ze je €1 tot €2 per zonnepaneel aan. Als je graag geld wilt uitsparen op het schoonmaken van je zonnepanelen, dan is het een goed idee om de offertes van verschillende professionals met elkaar te vergelijken!

Kan ik zelf mijn zonnepanelen reinigen?

Misschien vraag jij je af of je er ook voor kan kiezen om je zonnepanelen zelf kan reinigen. Op die manier zou je namelijk heel wat geld kunnen uitsparen, maar loont dat de moeite? Zonnepanelen schoonmaken kan erg gevaarlijk zijn. Ze zijn vaak moeilijk te bereiken en als je geen valbeveiliging hebt, dan kan dit leiden tot een ongeluk.

Als je dus zelf geen ervaring hiermee hebt, dan is het in de meeste gevallen verstandig om een professional in te schakelen. Bovendien heeft een professional de juiste producten en weet hij precies hoe hij op een professionele manier je panelen kan reinigen. Zo loop je geen risico dat ze beschadigd kunnen raken!

Reinig je zonnepanelen en geniet weer van zonne-energie

Dit zul je helaas direct terugzien op jouw energierekening. Hou in uw achterhoofd dat berekeningen van energiebesparing door het gebruik van zonne-energie altijd uitgaat van een optimaal functionerend, en dus smetteloos, zonnepaneel.

Het regelmatig reinigen van zonnepanelen is dus geen overbodige luxe. Bekijk tevens de garantiebepalingen van je panelen want in de meeste gevallen vervalt de dekking van de garantie als de panelen niet regelmatig gecontroleerd en gereinigd worden. Met schone zonnepanelen geniet je van een goed functioneren en resultaat, evenals een langere levensduur van je panelen.