Zonnepanelen reinigen prijs: hoe vaak?

Zonnepanelen reinigen is iets wat soms vergeten wordt na zonnepanelen installaties. Zonnepanelen kunnen elektriciteit opleveren op basis van – hoe kan het ook anders – zonne-energie. Het meest opvallende pluspunt is sowieso de besparing op je energiefactuur. Zonnepanelen reinigen biedt z’n voordelen.

Draag je goed zorg voor je zonnepanelen, dan kan je voor een lange periode optimaal van je investering genieten. Lees: van een blijvende opbrengst en rendement. Bijgevolg ook heel wat geld besparen! In dit artikel gaan we dieper in op deze en andere voordelen.

Wil je direct in contact komen met professionele reinigers? Vraag offertes bij meerdere vakmannen tegelijk via onze offertepagina.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Reinigingskosten zonnepanelen

zonnepanelen reinigen prijs

Wil je het reinigen van zonnepanelen overlaten aan een professional? Weet dan dat prijzen sterk variëren.

Vooral het aantal te reinigen zonnepanelen bepaalt de prijs. Daarnaast speelt de bereikbaarheid van je panelen een rol. Gemiddeld mag je voor het schoonmaken van je zonnepanelen rekenen op een totaalprijs tussen de 100 en 150 euro.

Sommige vakmannen berekenen hun prijs op een andere manier. Ze maken je een vaste prijs naargelang het type woning of het aantal panelen, zoals je kan zien in de onderstaande tabel.

Type woning Richtprijs
1-etagewoning 40 € + 1 à 2 €/paneel
2-etagewoning 50 € + 1 à 2 €/paneel
Aantal panelen Richtprijs
10 panelen 75 à 80 €
15 panelen 85 à 90 €
25 panelen 100 à 115 €

Wil je graag geld uitsparen op het reinigen van zonnepanelen? Neem dan zeker de tijd om de offertes van professionals onderling te vergelijken.

zonnepanelen-laten-reinigen

Moet je zonnepanelen wel schoonmaken?

Ja, zonnepanelen reinigen helpt het rendement en de levensduur te verhogen. Zonnepanelen vangen relatief veel stof en vuil. Alles wat op een paneel valt, verstoort de productie van zonne-energie.

Vuile panelen presteren tot 25 % slechter dan schone. Een regelmatige schoonmaakbeurt is bijgevolg aan te raden. Propere zonnepanelen behalen zo een veel hogere opbrengst en rendement dan vuile.

Indien je niet frequent je zonnepanelen reinigt, hoopt vuil en stof zich onnodig op. Denk dan aan mos, stof, uitwerpselen van vogels en pollen die zich bevinden op vuile zonnepanelen. Horizontaal geplaatste zonnepanelen zullen echter minder last hebben van vuil dan verticaal geplaatste zonnepanelen.

Afhankelijk van de regio waar je woont kunnen panelen het ook extra zwaar te verduren krijgen. In kustgebieden bijvoorbeeld moeten de panelen beschermd worden tegen zoutdeeltjes. Terwijl in drukke, stedelijke zones de luchtvervuiling door het actieve verkeer een invloed heeft.

Net zoals het onderhoud van zonnepanelen is dus ook het regelmatig reinigen essentieel.

Hoe vaak je zonnepanelen reinigen?

Zonnepanelen laten reinigen is dus belangrijk. Maar, hoe vaak moeten zonnepanelen gereinigd worden op jaarbasis? De frequentie hangt deels af van de weersomstandigheden. In periodes waarin het vaak regent, is het reinigen van zonnepanelen minder noodzakelijk.

In de lente en zomer moeten ze juist vaker gereinigd worden. Je reinigt je panelen best drie tot vier keer per jaar: één keer in de herfst-winterperiode en twee tot drie keer tijdens de lente en zomermaanden.

Bekijk ook altijd de garantievoorwaarden. Want vaak vervalt de garantie als je je zonnepanelen niet regelmatig onderhoudt en reinigt.

zonnepanelen reinigen

Hoe zonnepanelen reinigen?

Zonnepanelen schoonmaken is niet moeilijk. De lastigheid zit ‘m in de bereikbaarheid van je panelen, vaak op het dak.

Als je zonnepanelen wil reinigen, dan gebruik je hiervoor best osmosewater. Dat is sterk gereinigd en gezuiverd water die geen schadelijke bestanddelen bevat. Gebruik dus zeker geen agressieve schoonmaakproducten. Voor de rest heb je gewoon een zachte spons nodig om voorzichtig het vuil op de zonnepanelen te verwijderen.

Welke andere producten mag je nog gebruiken? Wat moet je doen als het gesneeuwd heeft? Op deze vragen vind je hieronder het antwoord.

Schoonmaakproducten zonnepanelen

prijs zonnepanelen reinigen

Voor het schoonmaken van je zonnepanelen gebruik je best osmosewater. Welke andere producten mag je nog gebruiken?

Hiermee moet je voorzichtig zijn. Want te sterke producten kunnen voor eventuele beschadigingen zorgen. Gelukkig bestaan er schoonmaakproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor het reinigen van zonnepanelen. In principe heb je geen product nodig. Osmosewater en een zachte spons volstaan.

Het is ook belangrijk dat je nooit een hogedrukreiniger of hogedruk plantenspuit gebruikt om je zonnepanelen te reinigen en dat je kiest voor een zachte borstel uit nylon. Op die manier vermijd je krassen op je panelen.

Hoe zonnepanelen reinigen bij sneeuwval?

Wanneer het heeft gesneeuwd, is het belangrijk om je zonnepanelen snel te reinigen. Panelen die bedekt zijn met een laag sneeuw werken niet of nauwelijks. Je moet dus zo snel mogelijk de sneeuw verwijderen.

Hoe doe je dat best? Met een telescopische wisser kan je redelijk snel en eenvoudig de sneeuw van je panelen verwijderen. Spuit in geen geval de sneeuw weg met water. Want het water kan bevriezen en zo schade aanrichten. Gebruik ook zeker geen strooizout.

Zelfreinigende zonnepanelen

Wil je het jezelf makkelijk maken? Dan kan je opteren voor zelfreinigende zonnepanelen. Op die manier hoef jij je niet langer zorgen te maken over het regelmatig schoonmaken van vuile zonnepanelen.

Zelfreinigende zonnepanelen werken meestal in twee fasen. In de eerste fase wordt er een mix van reinigende zeep gebruikt dat in de tweede fase wordt weggespoeld met water.

Kan ik mijn zonnepanelen zelf reinigen?

Misschien vraag jij je af of je ook zelf je zonnepanelen kan reinigen. Op die manier zou je heel wat geld besparen. Maar, loont dat de moeite?

Zonnepanelen schoonmaken kan gevaarlijk zijn. Ze liggen vaak op moeilijk bereikbare plaatsen en als je niet over een valbeveiliging beschikt, dan is een ongeluk snel gebeurd.

In de meeste gevallen is het dus verstandig om een professional in te schakelen en je zonnepanelen laten reinigen. Een professional beschikt over de juiste producten en hij weet precies hoe hij op een professionele manier je panelen kan reinigen. Zo loop je geen risico dat ze beschadigd geraken. De professional kan machinaal schoonmaken tegenwoordig, wat het veel makkelijker maakt en komt met zo’n schoonmaak unit.

Vraag advies aan professionals

zonnepanelen-zelf-reinigen

Schoonmaakbedrijf voor zonnepanelen gezocht? Vergelijk gratis offertes

Een gespecialiseerd bedrijf in zonnepaneelreiniging maakt je zonnepanelen in een mum van tijd weer brandschoon. Ze werken met professioneel materiaal en bescherming. Zo ben je zeker van een vlekkeloos resultaat en moet je jezelf niet in bochten wringen om de zonnepanelen te kuisen.

Meer weten? Vraag gerust advies en prijzen op maat bij een schoonmaakbedrijven van zonnepanelen. Zo blijf je genieten van een optimale opbrengst en rendement. Plus verleng je de levensduur van je panelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen reinigen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Hoeveel zonnepanelen wil je reinigen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.