Oriëntatie zonnepanelen: oost west, zuid best?
Bij het plaatsen van zonnepanelen zijn er drie belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden: de oriëntatie van de zonnepanelen, de hellingsgraad en de schaduwfactor van je dak. In dit artikel gaan we dieper in op de ideale oriëntatie van zonnepanelen.
De meeste zonnepanelen staan naar het zuiden gericht. Dat lijkt de meest logische richting, aangezien er in die richting het meeste zonlicht wordt opgevangen. Maar betekent dat onmiddellijk dat het zuiden de beste keuze voor de oriëntatie van je zonnepanelen is?
Mogelijke oriëntaties voor zonnepanelen
Wat de beste oriëntatie voor je zonnepanelen is, hangt af van de specifieke kenmerken van je dak en omgeving.
- Een zuidelijke oriëntatie rendeert in de meeste gevallen het best.
- Als deze oriëntatie niet mogelijk is, kan je opteren voor een zuidoostelijke of zuidwestelijke oriëntatie.
- Richt je de zonnepanelen helemaal naar het oosten of westen, dan gaat je rendement in vergelijking met een zuidoostelijke of zuidwestelijke ligging 20% naar beneden.
- Een oostelijke of westelijke ligging kan nog steeds acceptabel zijn. De enige ligging die je absoluut niet moet uitproberen, is een oriëntatie naar het noorden.
De voordelen van een oost-west oriëntatie
Gezinnen die meer dan 10.000 kilowattuur aan energie verbruiken, kiezen best voor een oost-west oriëntatie van hun zonnepanelen. Een omvormer beschikt namelijk slechts over een vermogen van 10 kilowattuur.
Dankzij een oost-west oriëntatie vangen de zonnepanelen gelijkmatiger zonne-energie op. Het proces start ’s morgens wat eerder en eindigt ’s avonds wat later. ’s Middags is de energiepiek minder fel. Zo krijgen de omvormers minder te verduren en kan één omvormer meer zonnepanelen van dienst zijn. Overweeg je zelf om zonnepanelen te plaatsen? Denk dan goed na in welke richting u ze wil laten plaatsen. Hoe dan ook is een zonnepanelen installatie nog steeds een erg rendabele investering.
Orïentatie zonnepanelen afhankelijk van azimut en hellingshoek
De ideale oriëntatie voor je zonnepanelen is afhankelijk van twee factoren: het azimut en de hellingshoek van je dak. Als je het ideale azimut combineert met de ideale hellingshoek, renderen je zonnepanelen het best.
Azimut
De horizontale oriëntatie van je zonnepanelen wordt weergegeven door het azimut. Dat is een technische naam voor kompasrichting. Het azimut wordt dan ook uitgedrukt in graden. Een azimut van 180° is ideaal. Hieronder vind je een overzichtelijke tabel.
Hellingshoek
De hellingshoek of zenitafstand geeft de verticale oriëntatie van je zonnepanelen weer en is net zoals het azimut uitgedrukt in graden. Zolang de helling van je dak niet minder dan 15° en niet meer dan 60° bedraagt, zullen je zonnepanelen een acceptabel rendement opleveren. De ideale hellingshoek in ons landje schommelt rond 35°. Hieronder vind je handig overzicht.
Bij de oriëntatie van je zonnepanelen houd je best rekening met mogelijke schaduw. Controleer daarom op voorhand welke plekken van je dak op welke delen van de dag geen zon, maar schaduw vangen.
👉 Algemene regel: hoe hoger je zonnepanelen geplaatst zijn, hoe meer en intenser zonlicht erop valt.
Bijkomende factoren voor het oriënteren van je zonnepanelen
Schaduw bij een plat dak
Als je woning een plat dak heeft, zal de installateur zelf een kunstmatige helling creëren. Een volledig horizontaal zonnepaneel boet namelijk flink aan rendement in. De hoeveelheid zonnepanelen op je plat dak mag echter niet ten koste gaan van meer schaduw. Het is daarom belangrijk dat de rijtjes zonnepanelen niet vlak naast elkaar staan.
Wanneer een deel van de zonnepanelen overschaduwd wordt, fungeren de overschaduwde zonnecellen niet langer als stroomgenerators, maar als stroomverbruikers. De zonnecellen raken daardoor oververhit en verslijten sneller. Bovendien neemt het rendement van zonnepanelen een duik naar beneden.
Gelukkig is er een oplossing. Door je zonnepanelen te voorzien van dioden, worden de nadelige effecten van schaduw snel weggewerkt. Een vakman kan deze klus voor je klaren. Uiteraard geldt deze oplossing alleen voor daken die slechts af en toe een beetje last van schaduw hebben. Als je huis omgeven wordt door hoge bomen of gebouwen en de hele dag door weinig licht vangt, zullen zonnepanelen uiteraard niet veel opbrengen.