Duurzaamheid zonnepanelen: zijn ze schadelijk of ecologisch zinvol?

Duurzaamheid zonnepanelen

De voorbije decennia kende het aantal installaties van zonnepanelen op Belgische daken een explosieve groei. Honderdduizenden gezinnen investeerden in de financieel voordelige groene energie. Het is bovendien een milieubewuste keuze om je woning te laten draaien op zonne-energie.

Maar hoe zit het met de duurzaamheid van zonnepanelen? Steeds vaker stellen mensen zich de vraag of het vervuilende productieproces wel voldoende opweegt tegen de groene energie die de zonnepanelen opleveren. Hoe worden zonnepanelen gemaakt? Hoe milieubelastend is dit proces? En vooral: is het zinvol om zonnepanelen te installeren uit ecologische overwegingen?

Duurzaamheid zonnepanelen: Hoe worden ze gemaakt?

Een installateur komt gloednieuwe zonnepanelen op je dak plaatsen en die leveren zomaar 100% schone energie… Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, en daarom gaan we het productieproces van zonnepanelen naderbij bekijken. Het produceren van zonnepanelen is inderdaad belastend voor het milieu.

Zonnecellen worden gemaakt uit silicium, het hoofdbestanddeel van zand. Deze grondstof wordt gewonnen uit mijnen en de winning is een kostbaar proces dat veel energie vergt. De omzetting van silicium in een zonnecel is een ingewikkeld proces waarbij door verhitting op extreem hoge temperatuur één groot kristal wordt gevormd. Tenslotte komt het merendeel van de zonnepanelen uit China. Het verre transport is dus ook geen goede zaak voor het milieu.

Organische zonnecellen voor een grotere duurzaamheid

Wie bovenstaande schadelijke factoren in acht neemt, kan zich dus inderdaad vragen stellen over de duurzaamheid van zonnepanelen

MAAR…

Wetenschappers ontwikkelden zonnepanelen die minder belastend zijn voor het milieu. En met succes, want de recentelijk ontdekte organische zonnecel is in snelle opmars. De organische zonnecellen, ook wel plastic zonnecellen genoemd, kennen een boel veelbelovende voordelen:

  • Eenvoudig te produceren.
  • Goedkoper dan zonnecellen van silicium.
  • Milievriendelijk productieproces.

Het rendement van een organische zonnecel ligt echter nog lager dan het rendement van onze vertrouwde silicium zonnecel. Momenteel zet men hard in op het optimaliseren van het rendement van de organische zonnecel, zodat ook dit euvel binnenkort van de baan zal zijn. Een positieve wending, die we hoopvol opvolgen voor jou.

Wat kunnen we besluiten over de duurzaamheid van zonnepanelen?

Vragen over duurzaamheid van zonnepanelen? Een zonnepaneel levert tot 40 jaar 100% schone energie!

Het productieproces van zonnepanelen is misschien niet duurzaam, maar je moet bij je ecologische afweging natuurlijk ook rekening houden met de groene voordelen die de zonnepanelen met zich meebrengen. Het installeren van zonnepanelen brengt namelijk een positieve groene golf teweeg, die onze aarde nu nodig heeft.

  1. Compensatie De energie die verloren ging aan het maken van je zonnepanelen wordt op 1 tot 2 jaar tijd terugverdiend door een zonnepaneel. De energiekost van het productieproces wordt dus in no time gecompenseerd.
  2. DuurzaamheidDe huidige generatie zonnepanelen werkt 30 tot 40 jaar. De vervuiling van het productieproces is absoluut verwaarloosbaar in vergelijking met de jarenlang geleverde schone energie!
  3. Recyclage Je kan zelf je ecologisch steentje bijdragen door je uitgewerkte zonnepanelen te laten recylceren. Op die manier voorkom je een hoop afval en wordt het materiaal van jouw zonnepanelen hergebruikt voor de productie van nieuwe zonnepanelen.

Het negatieve effect van het korte productieproces is verwaarloosbaar in vergelijking met de jarenlang geleverde schone energie!