Energiefactuur voor zonnepaneeleigenaars minder hoog tijdens de winter

Energiefactuur zonnepanelen

In de winter kunnen de kosten op jouw energiefactuur wel eens een pak hoger liggen dan anders. Voor zonnepaneeleigenaars is er echter niet meteen reden tot paniek: dankzij de stroom die je zelf opwekt via de zonnepanelen, zal de energiefactuur sowieso minder bedragen.

Het was een snikhete zomer: dankzij dagen vol zonneschijn hebben zonnepanelen meer dan ooit hun dienst bewezen, hoewel extreme temperaturen niet ideaal zijn voor een optimaal rendement. Ook nu tijdens de barre wintermaanden zullen de eigenaars baat hebben bij hun zonne-installatie.

Ook in de winter helpen zonnepanelen u besparen op uw energiefactuur

Energiefactuur zonnepanelen

Ook tijdens de winter genereren zonnepanelen energie. Dat komt omdat zonnepanelen enkel zonlicht nodig hebben om energie te produceren, en geen warmte, en dat krijgen we ook op bewolkte en regenachtige dagen. Het is echter iets moeilijker tijdens de winter om uw energieverbruik volledig te laten afhangen van zonne-energie. Er wordt namelijk minder stroom opgewekt dan tijdens de piekperiode tussen maart en oktober, waardoor je sneller zal afhangen van het vaste energienet.

Bij het verbruiken van stroom gebruiken zonnepaneeleigenaars eerst hun eigen energie die ze opgewekt hebben. Pas wanneer die voorraad op is, schakelen ze over naar het net. Net daardoor zullen zij die zonnepanelen op hun dak geïnstalleerd hebben, hun energiefactuur minder fors zien stijgen dan zij die geen gebruik maken van zonnepanelen.

Energie verbruiken à volonté dan maar?

Toch niet. Er zijn enkele belangrijke kanttekeningen die gemaakt moeten worden.

  1. Ten eerste wordt er momenteel nog met een ‘terugdraaiende’ energieteller gewerkt: op het einde van het jaar wordt alle overschot van opgewekte zonne-energie automatisch overgedragen naar het net. De extra hoeveelheid hernieuwbare energie die je opwekt hebt, wordt dus nog niet gecompenseerd.Als gevolg hebben de vele zonnepaneeleigenaars die deze zomer meer energie gegenereerd dan verbruikt hebben in de laatste maanden van 2018 die overschot volop kunnen inzetten om zo niet onmiddellijk te hoeven overschakelen op mazout of aardgas. Dat zorgde al voor een aanzienlijk verschil op de energiefactuur bij eigenaars van zonnepanelen. Maar sinds januari 2019 bent je die extra zonne-energie dus kwijt.
  2. Bovendien zijn zonnepanelen geen regelrechte garantie dat jouw energiefactuur lager ligt. Eigenaars worden namelijk aangeraden om vooral tijdens de dag gebruik te maken van zonne-energie, wanneer de panelen ook effectief zonlicht kunnen omzetten in stroom, en het energieverbruik te minderen wanneer de avond valt.Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw energiefactuur niet plots de hoogte inschiet. Ook andere maatregelen om energie te besparen, zoals ledverlichting plaatsen of zuinige apparaten aanschaffen, helpen bij het in toom houden van de energiefactuur.
  3. Ten slotte zijn er nog enkele vasten kosten die niet uit het oog mogen verloren worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld de energievergoedingen en netwerkkosten, die jaarlijks zo’n 400 euro bedragen, zowel voor zonnepaneeleigenaars als niet-eigenaars. Ook is het nuttig in het achterhoofd te houden dat je als zonnepaneeleigenaar een prosumententarief moet betalen.Die kost laat je toe het net te gebruiken wanneer je meer verbruikt dan jouw zonnepanelen opwekken. Gemiddeld bedraagt dat ongeveer 100 euro per kW per jaar, maar dat kan meer of minder zijn afhankelijk van het aantal zonnepanelen die je op jouw dak hebt geïnstalleerd.

De energiefactuur voor zonnepanelen zal dus nooit helemaal nul euro bedragen, maar zal wel een minder groot gat in uw budget vreten dan niet-eigenaars.