Zonnepanelen in Vlaanderen blijven een slimme investering!

Duizenden zonnepanelen sieren onze Vlaamse daken. Het valt echt op! Zonnepanelen zijn al even kenmerkend voor Vlaanderen als onze gezellige cafeetjes en talrijke frietkoten. Waarom blijft het aantal zonnepanelen toenemen in Vlaanderen? Hoeveel geld kan jouw dak opbrengen? Hoeveel bedraagt de terugverdientijd van je investering?

In dit artikel leggen we uit waarom het nog steeds razend interessant is om te investeren in zonnepanelen. Want je doet er niet enkel het milieu een plezier mee. Ook je portemonnee zal een vreugdesprong maken van plezier.

Zonnepotentieel van Vlaanderen: boeken we vooruitgang?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig terug te vinden in heel Vlaanderen. En toch hebben we onze doelstelling tegen 2020 nog steeds niet bereikt. We maken zelfs nauwelijks gebruik van het volledige zonnepotentieel. Hoe komt dat?

Wat is het zonnepotentieel van Vlaanderen?

Het zonnepotentieel omvat de totale hoeveelheid energie die we zouden kunnen opwekken, als we alle gunstig gelegen daken optimaal van zonnepanelen of zonneboilers zouden voorzien. Het Vlaamse zonnepotentieel bedraagt maar liefst 57.000 megawatt. Dat is flink wat. Het grootste zonnepotentieel bevindt zich in centrale steden. Op vlak van provincies, heeft West-Vlaanderen het grootste potentieel.

De bedoeling is dat we tegen 2020 via zonnepanelen en zonneboilers zullen beschikken over ruimschoots 3.700 megawatt aan vermogen. Als we deze doelstelling halen, benutten we 6,5% van het volledige Vlaamse zonnepotentieel. De doelstelling is dus zeker haalbaar, maar we hebben haar nog niet gehaald. In 2018 gebruikten we slecht 4,4% van het Vlaamse zonnepotentieel.

2020 komt steeds dichterbij. Zullen we onze doelstelling halen? Tijd voor een tussenbalans.

Nieuwe zonnepanelen in 2018

Tijdens de hittegolven van 2018 presteerden de zonnepanelen op de daken van mening Belg overuren. Ze produceerden zelfs zoveel energie dat juli 2018 de geschiedenis ingaat als recordmaand volgens productiestatistieken.

In 2018 werden er iets minder dan 50.000 nieuwe zonnepaneelinstallaties geplaatst. Vlaanderen telt nu bijna 380.000 zonnepanelen, die samen iets meer dan 2.800 megawatt produceren. Koploper is Limburg met maar liefst 78 zonnepanelen per 1.000 inwoners. Daarna komen West- en Oost-Vlaanderen met respectievelijk 65 en 60 stuks per 1.000 inwoners. Vlaams-Brabant en Antwerpen tellen respectievelijk slechts 50 en 47 zonnepanelen per 1.000 inwoners.

Ondertussen telt Vlaanderen meer dan 320.000 zonnepaneelinstallaties telt? Wie nu nog mee op de kar van de groene energie springt, geniet van de laagste prijzen ooit. De voorbije tien jaar daalde de prijs van zonnepanelen maar liefst met 75 procent. Alstublieft! Dat heeft de Vlaming goed begrepen. Want in 2017 kwamen er meer dan 41.000 zonnepaneelinstallaties bij.

zonnepanelen vlaanderen

Grootschalige projecten

Grootschalige projecten doen het minder goed dan particuliere investeringen. Om onze doelstelling in 2020 te halen, hebben we echter vooral veel grote projecten nodig. Gelukkig werden er vorig jaar al enkele nieuwe, omvangrijke projecten op touw gezet. In totaal telt Vlaanderen nu zo’n 353 grote projecten. Deze kunnen samen meer dan 34 megawatt produceren.

Vooruitgang boeken we dus zeker. Vergeleken met 2017, beschikken we nu over twee derde meer zonnepaneelinstallaties. Vanzelfsprekend is ook het vermogen toegenomen. We zitten op de goede weg, maar het is belangrijk om door te gaan en niet op te geven!

Investeren in zonnepanelen? Dit is jouw voordeel!

Er zijn al duizenden zonnepanelen in Vlaanderen. “Welk voordeel kan ik eruit halen?”, vraag je je terecht af. We kunnen je haarfijn uitleggen waarom zonnepanelen zo interessant zijn. We tonen dit aan met een duidelijk voorbeeld.

Een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt 3.500 kWh per jaar. Hiervoor heb je 14 zonnepanelen nodig. En zo’n installatie kost gemiddeld 6.150 euro.

Heeft het gezin de zonnepanelen geïnstalleerd? Dan besparen zij 1.250 euro per jaar aan elektriciteit. Als je daar het jaarlijks prosumententarief van 350 euro van aftrekt, krijg je een besparing van 900 euro per jaar!

Na 8 jaar… zijn de zonnepanelen volledig terugverdiend. Vanaf dat moment geniet het gezin nog 17 jaar lang van gratis elektriciteit. Hier kan je meer lezen over de terugverdientijd van zonnepanelen.

En na 25 jaar? Dan leverden de zonnepanelen het gezin een totale winst op van 22.500 euro.

Ben je benieuwd naar de opbrengsten voor jouw gezin? Die kan je snel en eenvoudig hier berekenen met onze handige simulatietool.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Er doen nogal wat misverstanden over zonnepanelen de ronde. Maak je je zorgen dat jouw dak niet geschikt is voor zonnepanelen? Niet nodig! We zetten enkele feiten op een rij.

  1. Je dak hoeft niet op het zuiden gericht te zijn voor een flinke opbrengst.
  2. Ook een klein dak is prima geschikt voor een zonnepaneleninstallatie.
  3. Een bouwvergunning is op een plat dak of schuin dak niet nodig.
  4. In Vlaanderen schijnt de zon optimaal voor een mooie opbrengst.

Je merkt het: zonnepanelen installeren is maatwerk. Een specialist stelt voor elk dak en elke gezinsvorm een geschikte installatie voor. Nieuwsgierig naar de kostprijs? Hier vind je prijzen, info en nuttige tips!

Bereken de winst van jouw zonnepanelen

In je omgeving, bij vrienden en familie, blijven de zonnepanelen opduiken. In Vlaanderen liggen de daken vol. Maar jij twijfelt nog steeds. Het blijft een flinke investering. En zullen je zonnepanelen wel voldoende energie leveren? Hoe zit dat precies? Onze ploeg ontwikkelde een razend interessante simulatietool. Met enkele eenvoudige vragen te beantwoorden berekent deze tool exact hoeveel je zonnepanelen zullen opbrengen. Geheel vrijblijvend natuurlijk.

Vergelijk hier offertes

Ben je overtuigd van de winst van zonnepanelen? Dan doe je er goed aan vooraf enkele offertes te vergelijken. Elke woning en gezinssituatie zijn immers anders. Ook de kwaliteit van je zonnepanelen en de installateur zijn bepalend voor het totale kostenplaatje. Maak hier vrijblijvend kennis met ervaren vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je gegarandeerd enkele honderden euro’s bovenop jouw energiewinst!